Föräldrarna som förebilder avgörande för ungas drickande

Ylva Johansson (S) presenterar i en debattartikel i Aftonbladet sex åtgärder för att  minska alkoholbruket bland minderåriga. Förslagen är vettiga och förs ofta fram av många, inkl. oss i Miljöpartiet, som tycker att det är ett problem att så många barn och tonåringar dricker.

Det viktigaste förslaget, som jag ser det, är att kommunerna måste arbeta mer aktivt med föräldrastödsprogram. Föräldrarnas attityd har väldigt stor betydelse, mycket större än många föräldrar själva känner till. Därför är det särskilt tråkigt att så många som var tredje förälder, enligt en färsk Sifoundersökning, låtit sitt 15-åriga barn dricka alkohol i hemmet.

Forskning visar tydligt att barn som bjuds på alkohol i hemmen också är de barn som dricker mer alkohol utanför hemmet. Barn vars föräldrar bjuder på alkohol i hemmet har dessutom en snabbare ökning av drickande under högstadiet.

Ett utmärkt exempel på hur man kan förebygga alkoholbruk tidigt bland unga är den så kallade Örebro-modellen. Studierna av Örebro preventionsprogram visar två viktiga saker; (1) att det går att få föräldrar att inta och upprätthålla en restriktiv hållning till ungdomarnas drickande och (2) att denna hållning också leder till ett minskat drickande bland de unga.

Rätten till en alkoholfri uppväxt är en frihetsfråga. Barn och ungdomar ska kunna växa upp i vetskapen att det är helt OK att avstå från alkohol. Som vuxen blir det då lättare att fatta ett självständigt beslut om i vilken grad man vill dricka alkohol.

Läs artiklar i Aftonbladet här och här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: