EMU är en återvändsgränd

I en ledare i Aftonbladet undrar Katrine Kielos när Folkpartiet ska börja öppna ögonen och se problemen med EMU. Frågan är utmärkt, men gäller inte bara FP utan även de andra tre partierna som vill att Sverige ska införa euron; S, M och KD.

Valutaunionen EMU är inte någon bra idé – det förstod majoriteten i Sverige redan 2003 när det blev ett rungande nej till euron i folkomröstningen. Kielos sätter fingret på problemet med en enda centralbank och olika länder som behöver olika penningpolitik.

Förlusten av räntevapnet var ett av skälen till att det var en dålig idé för Sverige att gå med i EMU. Men huvudskälet är mer grundläggande och det som många nationalekonomer alltid pekat på. Nämligen att euro-området är inte ett naturligt område för en gemensam valuta. Länderna är helt enkelt för olika och de förutsättningar som finns i t ex USA finns inte i Europa.

Kielos formulerar väl:

Det går inte att analysera krisen som ”om alla bara hållit ordning och följt reglerna skulle allt vara bra”. Inte för att Folkpartiet bryr sig om ekonomiska argument. Folkpartiet vill gå med i euron, helt enkelt eftersom folkpartiet vill gå med i euron. För fredens skull! (det är dock oklart vem som skulle starta krig för att Sverige har kvar kronan). Att euron just nu riskerar att kollapsa ser Folkpartiet bara som ytterligare ett argument för att gå med i EMU.

Men inte bara Folkpartiet förtjänar kritik, även om det bara är de som nu driver att Sverige ska folkomrösta igen. Inga som helst tecken på att ändra hållning till EMU syns heller hos Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Måste hela EMU-projektet gå under innan de vaknar…?

Läs artikel i Aftonbladet här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: