Snart sprutbytesprogram i Stockholm

Ett avgörande steg har tagits mot sprutbyte för injektionsmissbrukare. Landstingsstyrelsen för Stockholms Läns Landsting har nu beslutat att ett 4-årigt försök med sprutbyte ska påbörjas. Alla partier utom Moderaterna röstade för. Ett liknande beslut tas i landstingsfullmäktige i juni och efter det är det fritt fram för de kommuner som vill delta att anmäla sitt intresse.

Sprutbyte skulle minska smittspridningen och öka kontakten med missbrukare för att motivera dem till vård. Vi – Miljöpartiet i Stockholm – hade med införande av sprutbytesprogram i vårt budgetförslag för 2008. Av rädsla för att förlora en votering om förslaget gick Moderaterna med på en utredning. Det är den utredningen, som Stockholms stad och Landstinget har gjort gemensamt, som nu föreslår sprutbyte.
Efter Landstingets beslut ska också kommunfullmäktige i Stockholm rösta om detta. Majoritetsförhållandet är samma i kommunfullmäktige som i landstingsfullmäktige, dvs bara Moderaterna är emot. Ansvarigt borgarråd i frågan, Ulf Kristersson (M), har deklarerat att fullmäktige kommer att få rösta i frågan, men att han inte kommer att göra något för att underlätta processen. Förhoppningsvis får kommunfullmäktige rösta om program för sprutbyte och förbättrad missbruksvård inom några få månader, så att verksamheten kan komma igång under 2010…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: