Stark företagspolitik i MP:s valmanifest

Miljöpartiets politik för nya jobb, entrepenörskap och småföretag är ett område som förtjänar större uppmärksamhet. Företagspolitiken är en viktig del i valmanifestet som har antagits av kongressen i Uppsala.

Valmanifestet är indelat i tre delar, varav den första delen tar upp de nya jobb som skapas när vi gör den nödvändiga omställningen av energisystemet. Inte bara klimatförändringarna utan också riskerna med att ta fram olja – många stora oljeolyckor sker årligen i likhet med den i Mexikanska golfen – visar att det inte finns tid att vänta med omställningen.

En övergång till vindkraft, biogas, solenergi, vågkraft och energieffektivisering innebär att massor av jobb inom teknikområdet skapas. En fördubbling av kollektivtrafiken (spår, regionala tåg och bussar) och kapaciteten i järnvägsnätet innebär också massor av nya jobb, mindre oljeanvändning och mindre klimatpåverkan.

Den andra delen av valmanifestet handlar om nya jobb som följer av satsningar på entrepenörskap och småföretag. Fyra saker förtjänar att nämnas som särskilt gynnar de små och medelstora företagen.

1. En halvering av momsen för tjänsteföretag, vilket både skapar jobb och samtidigt minskar belastningen på klimat och miljö. Konsumtion av tjänster innebär mindre avfall och utsläpp än köp av konsumentprodukter.

2. Sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag med 10 procent och ytterligare sänkning för den först anställde.

3. En riskkapitalfond för små- och medelstora företag, finansierad av vinstutdelningar från de statliga företagen.

4. Ökade offentliga anslag för innovationer, produkt- och miljöteknikutveckling i de små och medelstora företagen.

Läs artiklar i SvD härhär, här, härhär, här, här och här.

Läs artiklar i DN här, härhär, härhärhär och här.

7 kommentarer

  1. Adam · · Svara

    Jag minnns att det var samma domedagsprofetsior från moderaterna då vi röstade om trängselavgifterna; om vi inför trängselavgifter kommer näringslivet i Stockholm att gå under.

    Bjerke – är det samma läge igen; riskerar vi hela Stockholms näringsliv med ett nej till Förbifarten?

  2. Det är inget fel på spårtrafik, den har sin givna roll. Problemet är när man sätter de olika trafikslagen mot varandra och när man bygger ut den i vildmarken (läs Botniabanan). För er är frågan ideologisk, för mig som fackman är den teknisk, det är en stor skillnad.

    Helt rätt att det är oljan vi ska fokusera på och som också gjordes i Perssons oljekommision som tyvärr inte byggdes vidare på. då är kärnkraft ett mycket bra alternativ…..

    Förmögenhetskatten är en SIGNALskatt mer än substantiell skatt och som sådan mycket skadlig.

  3. Spårtrafik är enormt energieffektiv och dessutom åker många passagerare i varje fordon – därför är fortsatt utbyggnad av T-bana, spårväg och pendeltåg väldigt bra för miljön och klimatet. Dessutom; om spårtrafiken tar andelar från bilismen skapar vi dessutom mer utrymme för fotgängare och cyklister.

    Det finns många typer av förnybar energi- det avgörande är att vi får ner användningen av olja, som inte bara ligger bakom klimatförändringarna utan också miljöproblem lokalt där den används och där den tas fram.

    Vi vill inte återinföra förmögenhetskatten, men det är viktigt att se att den påverkar en begränsad mängd människor och dessutom inte i särskilt stor grad. Arbetsgivaravgifterna påverkar alla företag, särskilt småföretag, och har större betydelse för många företagares ekonomi och också för att skapa nya jobb.

  4. sten · · Svara

    Visst får väl småföretagarna höjda skatter med MP-s politik. Förmögenhetskatten gör ju att företagarna inte får behålla sina pengar. Vad hjälper då sänkt arbetsgivareravgift? Tror MP verkligen på att någon startar ett företag som någon social institution för att skapa arbete åt andra.

  5. Politiker har inte kompetens att bedömma komplexa saker och energisystem är ett exempel där ni är vilse i pannkakan. Om inte jag har fel så drivs all spårbunden trafik med el och denna genereras av ????. Rätt vatten eller kärnkraft och kan inte driva med vind då vinden är nyckfull och har en utnyttjandegrad av 16%. Biogas kan i detta land bara bli en energikälla på marginalen och stoppas effektivt av byråkrater där ni inte gör någonting för att förenkla. Förgasningsteknik som har en mycket stor potential i Sverige har du inte nämnt troligtvis för att du inte vet vad det är. Med MP vid rodret seglar vi garanterat åt fel håll.

  6. Småföretag får inte höjda skatter med Miljöpartiets politik, däremot ser skatteprofilen lite annorlunda ut än med den nuvarande regeringen. En rejäl sänkning av arbetsgivaravgiften för alla småföretag och ytterligare sänkning för den först anställde hjälper fler företag.

    Samma när det gäller tjänster; bättre att ha en halverad moms på alla slags tjänster än ha gräddfil för bara en typ av tjänster (RUT).

    ”Fortsatta problem med LAS”. Jag antar att det är ett konstaterande av att en rödgrön regering och den nuvarande borgerliga inte planerar några förändringar av LAS.

    ”Förbifart Stockholm” skulle vara ett gigantiskt slöseri med skattemedel och en självklarhet att säga nej till. Prislappen kommer att bli 30-40 miljarder och i princip inte avlasta innerstaden alls. Däremot skulle den sätta stopp för en mängd viktiga spårsatsningar, som regionen inte skulle ha råd med om den byggdes.

  7. 5. Återinförd förmögenhetsskatt.
    6. Nej, till Förbifart Stockholm.
    7. Höjda arbetsgivaravgifter för unga med tio miljarder.
    8. Rätt till heltid för alla deltidsanställda.
    9. Fortsatta problem med LAS.
    10. Höjda skatter för alla, inklusive småföretagare.
    11. Ett avskaffande av RUT-avdraget.
    12. Ett avskaffande av ROT-avdraget.

    Kommer du ihåg valrörelsen 2006? Organisationen Företagarna listade de viktigaste åtgärderna som krävdes för ett förbättrat företagsklimat. Etta kom ett avskaffande av förmögenhetsskatten. Den har ni nu accepterat och vill återinföra. Det är ett hån mot alla företagare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: