En fungerande politik för att minska hemlösheten

Att kraftigt minska och på sikt helt får bort hemlösheten har länge har varit den största socialpolitiska utmaningen. I en debattartikel i Uppsala Nya Tidning skriver jag tillsammans med Gustav Fridolin och Yvonne Ruwaida att kommuner och stat behöver ta ett tydligare ansvar för hemlösheten.

Vi måste tänka nytt; antalet hemlösa i Sverige och Stockholm minskar inte trots att alla ansvariga säger att vi måste minska hemlösheten. Ungefär 3000 personer är hemlösa i Stockholm, varav ungefär 400-600 personer sover i trappuppgångar, källare, utomhus eller på härbärgen.

I artikeln föreslår vi att kommunerna måste erbjuda alla som lever i hemlöshet en fast bostad. Denna typ av lagstiftning finns i bland annat Skottland där den fungerar väl.

Dessutom ska en ny statlig stiftelse hjälpa kommunerna med att få fram bostäder. Genom att köpa spridda lägenheter och delar av hus ska stiftelsen säkra det antal lägenheter som kommunerna på egen hand inte klarar av att ta fram. Lägenheterna hyrs ut till dem som på egen hand inte kommer in på bostadsmarknaden. En förebild är den finska Y-stiftelsen som i dag har mer än 5 000 lägenheter i över 50 kommuner i Finland.

Vi i Miljöpartiet i Stockholm har under hela den här mandatperioden i Stockholm drivit på för att vi ska komma bort från det som brukar kallas ”trappstegsmodellen” (att man ska kvalificera sig för ett fast kontrakt via olika tillfälliga boenden). Förutom att ett eget tryggt boende är en grundläggande rättighet skapar ”en fast bostad först”  bättre förutsättningar för vård och stöd för dem som behöver det.

Läs artikeln i Uppsala Nya Tidning här.

Läs artiklar i SvD här, härhärhärhär och här

Läs artiklar i DN här, härhär, här och här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: