Föräldrarna som förebilder avgörande för ungdomars drickande

Alkoholdrickandet i Sverige har ökat rejält under de senaste 15 åren, som en konsekvens av ökad tillgänglighet och förändrade attityder. Som en konsekvens av det ökade drickandet har antalet missbrukare och riskbrukare (som riskerar utvecka ett allvarligt missbruk) ökat ordentligt.

SvD har idag två intressanta artiklar om hur företag i samarbete med företagshälsovården kan minska medarbetarenas alkoholintag, genom att få dem att bli mer medvetna om sitt drickande och reflektera över det.

En ännu viktigare nyckel för att vi ska kunna vända utvecklingen är genom att arbeta förebyggande gentemot barn och tonåringar. Föräldrarnas attityd har väldigt stor betydelse, mycket större än många föräldrar vet. Därför är det särskilt tråkigt att så många som var tredje förälder, visar en färsk Sifoundersökning, låtit sitt 15-åriga barn smaka på alkohol i hemmet.

Dessa föräldrar tror sannolikt att de hjälper sina barn till ett sunt drickande, men det är en myt som det är hög tid att avliva. Forskning visar tydligt att barn som bjuds på alkohol i hemmen också är de barn som dricker mer alkohol utanför hemmet. Barn, vars föräldrar bjuder på alkohol i hemmet, har dessutom en snabbare ökning av drickande från årskurs 7 och framåt i grundskolan.

Det har alltså stor betydelse att föräldrar får rätt information och kunskap om hur det faktiskt ser ut. Ett utmärkt exempel på hur man kan förebygga alkoholbruk tidigt bland unga är den så kallade Örebro-modellen. Den går ut på att via föräldrarna påverka ungdomars alkoholvanor. Studierna av Örebro preventionsprogram visar två viktiga saker; (1) att det går att få föräldrar att inta och upprätthålla en restriktiv hållning till ungdomarnas drickande och (2) att denna hållning också leder till ett minskat drickande bland de unga. Det är framförallt föräldrarnas attityder och åsikter som påverkas i preventionsprogrammet, snarare än deras eget dryckesbeteende.

Rätten till en alkoholfri uppväxt är en frihetsfråga. Barn och ungdomar ska kunna växa upp i vetskapen att det är OK att avstå från alkohol. Då behövs också fler naturligt alkoholfria miljöer för barn och ungdomar att komma till, som caféer och mötesplatser på ungdomars egna villkor.

Läs artikel i SvD här och här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: