Fullt möjligt att Grekland ger upp euron

Kommer Grekland att lämna euron och återinföra en egen nationell valuta? Paul Krugman, 2008 års nobelpristagare i ekonomi, ställer frågan i en kolumn New York Times och besvarar den med att det är en mycket tänkbar och även trolig utveckling.

En grundläggande orsak till att euron innebär ytterligare problem för Grekland och Portugal är det som många nationalekonomer alltid pekat på – euro-området är inte ett naturligt område för en gemensam valuta. Krugman argumenterar väl för ett scenario där Grekland tvingas lämna eurosamarbetet.

Vad är alternativen som skulle kunna rädda den Grekiska ekonomin från ett totalhaveri? Det finns i princip tre alternativ, som alla är föga troliga. Det första är att grekerna beslutar sig för att sänka sina löner rejält även i den privata sektorn, för att motverka konkurser och kunna konkurrera bättre med sin export.

För det andra skulle Europeiska Centralbanken kunna föra en expansiv penningpolitik och köpa stora delar av Greklands skulder, vilket skulle orsaka inflation i hela euro-området. För det tredje skulle de rika EU-länderna (där Sverige ingår) kunna ge enormt ekonomiskt stöd – alltså något helt annat än det vi sett hittills.

Ingen av dessa åtgärder är troligare än att Grekland skulle ges tillstånd av övriga Euro-länder att återinföra sin nationella valuta. Ingen som har sett demonstrationerna från Aten kan tro att grekerna skulle vara beredda att utstå de ytterligare lidanden som stora lönesänkningar skulle innebära. Lika lite troligt är att ECB skulle börja föra en penningpolitik som leder till omfattade inflation eller att skattebetalarna i Sverige och andra länder skulle vara beredda att bistå grekerna med ekonomiskt stöd i den enorma omfattning som är nödvändigt…

Grekland måste komma ur den tvångströja man hamnat i och det mest effektiva sättet är att återinföra en egen nationell valuta. Uppmarschen till en sådan lösning kommer vara att alla inblandade kommer att säga att det är otänkbart och omöjligt tills de vågar se sanningen i vitögat och erkänna att det är det minst smärtsamma för alla parter…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: